Friday, 15 February 2013

Values us Muslimah

✿●════════●✿●════════●✿
. . . . . . . . . . . S T O R Y. . . . . . .
 ✿●════════●✿●════════●✿
A British man came to Sheikh and asked: Why is it not permissible in Islam for women to shake hands with a man?
The Sheikh said: Can you shake hands with Queen Elizabeth?
British man said: Of course no, there are only certain people who can shake hands with Queen Elizabeth. Sheikh replied: Our women are queens and queens do not shake hands with strange men.
Then the British man asked the Sheikh: Why do your girls cover up their body and hair?
The Sheikh smiled and got two sweets, he opened the first one and kept the other one closed.
He threw them both on the dusty floor and asked the British: If I ask you to take one of the sweets which one will you choose?
The British replied: The covered one.
The Sheikh said: That's how we treat and see our woman.

Orang Asli dan Polis


orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala

Wednesday, 13 February 2013

kenapa?



Adik kecik lelaki yg tgh makan aiskrim terserempak seorang kakak berpurdah di jalanan. Lalu beliau mengambil kesempatan itu bertanyakan beberapa soalan:

Adik: "Kak, kenapa orang pakai purdah? Jelitakah mereka?"

Kakak purdah: "Salah. Majoritinya tak lawa. Contohnya akak pakai kerana akak rasa nak pakai."

Adik: "Kenapa akak nak pakai?"

Kakak purdah: "Sebab akak nak pakai lah."

Adik: "Kenapa?"

Kakak purdah: "Kenapa adik pakai seluar? Itulah jawapannya."

Adik: "Oh. Saya selalu nampak kakak-kakak purdah menggedik di facebook letak gambar macam-macam gaya. Gedikkah mereka sebenarnya?"

Kakak purdah: "Mereka juga wanita. Wanita tak dapat lari dari kegedikan. Tambah-tambah lagi yang bujangan dan facebook ada ramai lelaki gatal."

Adik: "Kenapa?"

Kakak purdah: "Kenapa adik bila nampak mainan or game PS3 ke adik tergedik-gedik nak suruh mak ayah beli? Itulah jawapannya."

Adik: "Oh. Adik kan kecik lagi, dorang kan dah tua bangka. Sama ke?"

Kakak purdah: "Whateverrrrrrr."

Adik: "Mereka tak malu ke? Kalau dah tutup semua pun masih gedik-gedik lagi? Apa beza dorang dengan orang biasa?"

Kakak purdah: "Katalah adik dengan kawan-kawan adik duduk dalam kelas sama-sama, tiba-tiba seorang berkentut bau telur harum semerbak satu kelas. Adik boleh cam ke siapa yang kentut tak berbunyi tu? Seorang kentut, semua kena. Padahal tak semua kentut. Itulah jawapannya."

Adik: "Oh..kenapa makin ramai pakai purdah sekarang? Tapi tak ramai yang berpurdah perangai baik. Kenapa?"

Kakak purdah: "Katalah adik pergi pantai jumpa tiram yang ada mutiara kat dalam dia. Apa perasaan adik? Excited tak? Tapi tak semua tiram tu ada mutiara. Kadang-kadang buka kosong je, kadang-kadang ada ulat. Itulah jawapannya."

Adik: "Nah..eskrim kat akak..upah jawab soalan."

Kakak purdah tu pun amik eskrim tu, tapi masa nak makan tu adik pun ternampak wajah sebenar kakak purdah tu.

Ternganga adik tersebut.


---
"Ok, cerita mengarut."

Tuesday, 12 February 2013

benda ajaib kat dunia

Cikgu : Murid2.. Sape yg tahu apakah 7 bende ajaib dalam dunia?

Boon Kok Keong : Piramid cikgu..

Cikgu : Bagus...lagi siapa yg tau..sila bangun..!!!

Gopal : Taj Mahal..cikgu..

cikgu : Bagus...lagi....!!!

Husin : HATI..cikgu..!!!

Cikgu : Aik..kenapa pulak hati ???boleh kamu terangkan pada kelas..???

Husin : Sbb hati manusia ni.. Orang x nampak. Tapi boleh rasa.. Kalau hati menangis.. Xde sape buleh dengar. Dalam hati ada macam2 rasa..marah, geram, kecewa, gembira dan macam² lagi. Tuhan ciptakan hati manusia ni sama tp tak serupa. Bende² yg manusia cipta tu bukannya ajaib cikgu.. Itu cuma tinggalan sejarah lama. Sbb manusia hari ni.. Boleh buat bende² yg serupa dengan bende² tu semua.tapi xde sape yg buleh cipta hati manusia..cikgu...!!!

Cikgu : (tersenyum) 

Fakta Menarik (baca dengan teliti)




1) Raja Louis XIX memerintah Perancis selama 15 minit sahaja.

2) Lagu kebangsaan Greece ada 158 versi.

3) Buku panduan talipon di negara Iceland kadangkala turut memuatkan pekerjaan seseorang.Ini adalah kerana terlalu banyak penduduknya yang memiliki nama yang sama.

4) Komik kartun Donald Duck pernah diharamkan di Finland kerana ia tak pakai seluar.

5) Kod telefon untuk Russia ialah ‘ 007 ‘

6) Nepal adalah satu-satunya negara yang mempunyai bendera yang bukan empat segi.

7) Lebih banyak orang China yang berbahasa Inggeris dari org Amerika.

8) Berus gigi dicipta di China pada tahun 1498

9) Pada kurun ke 16, orang Philipina menggunakan ‘yo-yo’ sebagai senjata perang.

10) Jika anda letak ikan emas di bilik gelap, ianya akan kelihatan berwarna putih.

11) Kebanyakan ayam jantan berkelip sebelah mata saja pada satu satu masa.

12) Lipas boleh hidup selama sembilan hari tanpa kepala sebelum ia mati kelaparan.

13) Deria rasa rama-rama di kakinya.

14) Panjang lidah sesumpah dua kali panjang dari badannya.

15) Secara fizikal semulajadi, adalah mustahil untuk anda menjilat siku sendiri.

16) Hampir semua pembaca akan cuba untuk menjilat sikunya.

This are supposed to be the answer of some question out there :)


BOY: Hi, May I drop you at your college?

GIRL: No thanks! I have my own means (legs). Better drop some handicapped one.

(2) BOY: Hello! May I help you to lift your burden?

GIRL: Yes! Can you lift my burden of sins as they have overburdened me.
...

(3) BOY: Excuse me! We all are going for a good movie,would u like to join us? GIRL: No. Please! No! Not at all. BOY: But why?
GIRL: I'm busy with my own.
BOY: What...your own movie? What u mean?
GIRL: My life itself is a real movie for me. I'm busy in making it better.

(4) GIRL: Hello! Can you show me your modesty?
BOY: How can I show that?
GIRL: Just by lowering your gaze.Don't stare atme again, because Allah is watching you.

(5) BOY: Hey what happened to you? You seem worried today.Do you need any help?
GIRL: No thanks! I'm good Alhumdulillah. I'm just thinking of my aakhirah.(herea ­fter)

(6) BOY: Hey you! I think you are a Muslim. Aren't you?
GIRL: Yes I'm. Why do you ask when you already knew? Well, you should follow Islam, before following me.

(7) BOY: Excuse me! Can I have your number please?
GIRL: Why?
BOY: Hmm, I just wanna talk to you, tonight.
GIRL: Im sorry I can't, better you talk to my friend.
BOY: Ok, No problem! May I know who is yourfriend?
GIRL: Yes, the one who knows the hidden secrets of his slaves. Talk to him tonight, May you be guided.

(8) BOY: Oh, Mashallah! You look awesome in this Hijab today. Where did you buy it from?
GIRL: Please!Shut your eyes and heart from me and remember my beloved who created you-The owner of Might n Majesty, the possessor of faith and beauty.

(9) BOY: Salam! As today is My Birth day, I would like to give you a gift, instead of you giving me.
GIRL: Well, May I know what for?
BOY: Hmm, just I wanna make you happy.No other reason.
GIRL: Ok fine! Give it to an orphan please, I will be more than happy.

(10) BOY: Excuse me, If you don't mind can I take your picture please?
GIRL: But why?
BOY: You look hot in this new black Hijab.
GIRL: Oh I see, remember the grave will be blacker and the hell will be hotter than this.

(11) BOY: Dear, I love you! GIRL: You shouldn't.BOY: What? GIRL: You shouldn't love me. BOY: Why? 
GIRL:
Because, those who believe are stronger in their love for Allah. (Qur'an#2 :165

Monday, 11 February 2013

Senarai Kuih (kau ada?)

Kuih paling gangster= Lompat Tikam
Kuih paling sexy= Puteri mandi
Kuih paling keji= Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih paling alim= Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih yg bangun sendiri= Kuih Bangkit
Kuih org tak mandi= Kuih Bau-lu
Kuih paling tenteram= Kuih Makmur
Kuih paling lembap= Kuih Siput
Kuih 1 Malaysia= Kuih Telinga Keling
Kuih paling munafik= Kuih Talam Dua Muka























KASIH PENGUIN



Penguin bertelur satu butir setiap musim kawin.

Si jantan bertugas mengerami telur itu dg menjepitnya di antara kaki & lipatan lemak di sekitar perutnya selama kira2 64 hari.

Ia berada dalam kumpulan besar penguin jantan yg berdempetan saling menghangatkan di tengah musim dingin Antartika. 

Sementara itu, si betina kembali ke laut untuk mencari makan.
Ia akan kembali ke sarang menjelang anaknya menetas.

Apabila ia terlambat, si jantan dapat memberi makan anaknya dg cadangan yg diambil dari saluran pencernaannya sampai selama sepuluh hari. Itu akan membuatnya kehilangan setengah bobot tubuhnya.

Begitu si betina muncul, giliran si jantan pergi ke laut. Selanjutnya mereka bergantian mencari makan untuk membesarkan si kecil.

Kehidupan unggas kutub tersebut menggambarkan bahwa kasih itu bukan konsep atau kata2 manis belaka. Kasih adalah kata kerja.

Kasih sejati diungkapkan melalui tindakan yang mengutamakan kesejahteraan orang lain, bahkan apabila perlu dengan mengorbankan kepentingan pribadi.

Actions speak louder than words (Tindakan akan berbicara lebih keras dari pada kata-kata itu sendiri).

Kasih tidak cukup hanya dinyatakan dg perkataan, tetapi mesti diwujudkan dalam perbuatan.

Sejauh mana tindakan kita mengungkapkan kasih kita bagi saudara2 kita ?

Apakah kita secara bermurah hati telah memberikan pikiran, waktu, tenaga, uang & bahkan sesuatu yg sangat berharga dalam hidup kita bagi saudara2 yg memerlukan pertolongan ?

"KASIH ADALAH MEMBERI DENGAN PENUH PENGORBANAN TANPA SYARAT DAN TANPA PAMRIH"

gaduh manja

Seorang lelaki baru sahaja bertengkar dengan isterinya. Habis bertengkar, secara tiba-tiba sahaja isterinya terus mengemas barang-barangnya ke dalam beg.

"Kenapa ? " lelaki itu bertanya.

Isterinya terhenti sebentar. Dia merenung lelaki itu lalu berkata,
" Kita sudah berkahwin lebih lima belas tahun. Dalam masa itu, rumah ini tak pernah aman. Asyik bertengkar saja. Saya sudah tak tahan. Saya nak tinggalkan rumah ini ! "

Lelaki itu berfikir sebentar. Dia kemudian berlari ke dalam biliknya dan membawa keluar sebuah beg pakaian.
" Betul juga kata awak. Aku juga dah tak tahan dengan rumah ini. Aku nak ikut awak keluar dari rumah ini ! " 

Friday, 1 February 2013

lagu: Sekolah Abang Ali

lagu: Sekolah Abang Ali

Bersejarah dikenali ramai,
Sekolah Abang Ali,
Mencipta nama di semua arena,
Mengharum nama diri,
Tersergam indah menawan kalbu,
Sekolah yang ku cinta,
Di sinilah ku cipta impian berjaya di masa depan,
Kejayaan untuk kemajuan,
Mendukung wawasan bangsa,
Rajin usaha tangga kejayaan,
Amalan yang mulia,
Hormati kawan serta guru-guru,
Sayangi ibu bapa,
Amalan jadi panduan hidup,
Di dunia dan akhirat.

Menziarahi Kubur



semasa buka facebook saya terbaca satu perkara menarik dan ianya penting untuk anda membacanya sehingga habis ikuti kisah yang disharekan oleh dunia macam-macam dalam facebook.

Ni aku dapat dari kwn aku n aku rasa aku patut share ngan korang² sume..
Sama-sama la kita ingat-mengingatkan..

Walaupun kita digalakkan menziarahi jenazah, namun berhati-hatilah. Org tua-tua used to say bila balik from melawat org meninggal, terus ke bilik air, cuci muka, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah.

Teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya, tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga.

Masa berlalu sehinggalah rumah ibu di datangi seorang lelaki yang agak berusia lewat 50an dan memperkenalkan dirinya sebagai Cik Man, seingat saya waktu itu hari raya Aidil Adha. Sesungguhnya kami sekeluarga memang tidak mengenali dan tidak pernah pula berkenalan dengan lelaki tersebut. Cik Man tu kata selepas beliau selesai solat Asar tak tahu pulak gerakan hati untuk kerumah itu (rumah ibu).

Beliau terus saja menjengah ke buaian anak saya sambil mengucap panjang. Beliau terduduk sambil memadang wajah seorang demi seorang. Beliau kata di dalam buaian itu bukannya anak saya tetapi wajah perempuan tua yang hampir kecut. Ya Allah! Waktu itu rasanya kaki saya tidak mencecah ke bumi, terasa terlerai segala sendi yang ada. Cik Man tu menawarkan diri untuk mengubat bayi saya selama tiga hari(itu pun dengan izin dari Allah... katanya) . Dia meminta saya mendapatkan air lebihan mandian jenazah (air yang masih ada di dalam getah) dengan syarat yang meninggal mestilah seorang lelaki (sebab yang menumpang pada bayi saya adalah mayat perempuan tua bukannya seorang tetapi tujuh orang, benda tu menghuni di setiap sendi bayi perempuan saya) jika saya terlewat bayi saya mungkin turut meninggal.

Sampai ketahap saya berdoa agar adalah makhluk Allah yang meninggal pd hari itu. Hampir tiga jam saya bersama suami bertanya ke sana-sini, mencari rumah orang yang ada kematian. Dgn izin Allah saya terjumpa petang itu, alhamdulilah.

Petang itu Cik Man ke masjid dan dia hanya berpesan agar bayi saya yang sekecil itu dimandikan menghadap ke kiblat berserta sepotong doa yang diberikan. Suami saya terus memandikan bayi perempuan saya seperti yang disarankan oleh Cik Man tadi. Selepas dimandikan separuh badan bayi saya (dari pinggang kebawah) bertukar menjadi lebam. Rupa-rupanya kamitersilap kerana mana ada jenazah perempuan orang lelaki yang mandikan. Sekali lagi hati saya tidak keruan, mencari hingga ke malam.

Keesokkannya pagi-pagi lagi saya telah ke rumah mayat HSA menanti kalau-kalau ada orang yang meninggal ketika itu. Allah maha penyayang dan akhirnya saya bertemu dengan kawan lama yang kebetulan kematian datuk. Saya meminta izin dari neneknya untuk meminta sedikit air lebihan mandian untuk membuat ubat anak saya. Saya menceritakan dengan linangan air mata, tersentuh hati saya bila nama bayi perempuan saya di sebut. Bila air itu sudah diperolehi terus saja saya serahkan kepada Cik Man (tak mahu ada sebarang kesilapan lagi). Cik Man meminta saya memandikan bayi saya tu tapi saya tidak boleh kerana kedatangan haid, terpaksa ibu yang mengambil alih tempat saya. Cik Man berpesan apa jua yang berlaku pada malam itu beliau meminta kami semua bersabar dan ingatkan Allah banyak-banyak.

Pintu dan tingkap diminta dibuka seluas-luasnya. Cik Man meminta ibu tanakkan sepiring pulut kuning. Benar seperti apa yang Cik Man katakan. Malam itu adalah malam pertama saya mendengar tangisan bayi saya, tangisan yang saya rindu selama beberapa bulan yang lalu. Bayi saya meronta-ronta dan dengan sepontan terasa seperti ada imbasan angin yang keluar terus menuju ke pintu dapur rumah ibu. Dalam masa yang sama terdengar suara ibu memekik dari dapur (seperti suara orang terperanjatkan sesuatu) tutup pengukus pulut itu dipenuhi cecacing dan ulat yang berwarna hitam. Adik lelaki saya mengucap dan terus membuang ulat-ulat itu ke longkang.

Bila kesemuanya telah selesai, Cik Man memberitahu tahu kepada saya,suami dan keluarga yang ada. Ada seorang daripada ahli keluarga yang menziarah orang meninggal dalam kemalangan, kemudian balik dari ziarah terus menegur bayi saya tu. Cik Man cakap itu badi mayat. Kebetulan waktu itu bapa saudara saya pula sampai ke rumah untuk bertanyakan khabar bayi saya. Rupa-rupanya orang yang Cik Man maksudkan itu adalah bapa saudara saya, dia pun akui dan tak sangka perkara itu terjadi kpd bayi saya.

Cik Man menawarkan diri sekali lagi untuk merawat bayi saya sehingga berusia setahun. Saya pernah sekali ke rumahnya dan membawa serba sedikit keperluan dapur untuk dia dan isterinya. Gembira dan bersyukur kerana bayi saya sudah pandai bertatih.

Setelah segala kesulitan terurai saya bercadang untuk menziarah Cik Man sambil membawa sedikit sedekah dan tanda terima kasih. Saya dan suami mencari alamat rumah spt yang diberikan oleh Cik Man. Apabila saya sampai ke alamat itu saya lihat disitu cuma ada sebuah rumah tinggal yang papannya sudah pun berlumut. Saya bertanya dengan kedai mamak yang berhampiran, tempat saya membeli keperluan dapur waktu pertama kali saya bertandang kerumah Cik Man. Mamak tu kata rumah tu dah bertahun-tahun kosong, tuan rumah tu tak ada waris.

Saya dan suami berpandangan sesama sendiri. Barang yang telah terniat untuk Cik Man saya sedekahkan ke surau yang berhampiran.

Benar kata Ura, apa yang berlaku elok dijadikan pengajaran dan iktibar.

Aurat Ferrari


Aurat Ferrari

alt



























































































Aurat wanita ibarat kereta Ferrari.
360 Spider, 550 Barchetta, F430, SA APERTA, 612 Sessanta atau apa saja modelnya.
Pemilik kereta membawa ke mana saja.Keliling kota atau desa.Parking dan berhenti di mana-mana.
Luarnya (design) kereta itu sangat cantik, menarik pemandangan mata memandang, warna yang mengancam, berkilat, setiap inci diteliti.Side mirror, lampu depan, lampu belakang, lampu signal kiri dan kanan.Oh, kau sangat bergaya dan menawan.
"Kalau lah aku dapat kereta ni... Perrrghhh AWESOME!" Sambil mengetap bibir tanda geram, setiap mata memandang berdialog diam-diam.Membayangkan kereta itu jadi kepunyaan.
Ya, kereta itu jadi perhatian.Kadang-kadang rimas.Tapi pemilik kereta sedikit bangga.Kereta mahal katakan...
Itu baru luarnya kereta Ferrari.
Dalamnya (interior)?
Pemilik kereta membuka pintunya pula.
Ada mata yang cuba-cuba meninjau.Menjengah kepala mencari ruang untuk melihat isi dalam kereta itu.
"Kalau luaran pun dah awesome,dalaman mesti banyak functions."
"Perrrghhh!"
"Kalau aku dapat drive sekejap pun jadilah."
Sekali lagi angan sangkaan Si Pemerhati.
Mana tidaknya, luas dalaman kereta itu pun sudah selesa, tempat dudukya diperbuat daripada kulit lembut yang berkualiti tinggi (high quality soft leather), sound system yang Uumphh.Tengah leka explore seluruh isi dalam kereta, mata tertarik pada dashboard pula.Tachometers, horn, engine start button, steering wheel,setup switch, optional paparan LCD dan banyak lagi functions on the dashboard dalam kereta itu.Geram, rasa nak tekan-tekan semua, nak tengok function kereta ini macam mana.
"Alah...You know ferrari, right?"
Kalau nampak depan MidValley Megamall orang sanggup berhenti snap gambar.Kalau tidak sekalipun, orang snap curi-curi. Upload dalam facebook, twitter.
Caption : "Terbaik der!!.Kau ada...??"
Lumrah kereta mahal.

Tapi...
Apakata kalau pemilik kereta itu cuba menggunakan car cover, kain lebar atau apa saja untuk menyelubungi atau selagi tidak mahu menampakkan kereta mahal itu?
Adakah kereta itu akan jadi perhatian?
Adakah setiap perincian kereta itu dapat ditelitikan?
Warnanya, kilatnya, bentuknya, kedudukan lampunya, cantik atau tidak, fungsinya.
Adakah kereta itu menjadi khayalan imaginasi 'Si Pemerhati'?
Jangankan kereta Ferrari, kalau kereta Kancil enjin berkuasa turbo pun orang akan jeling sikit-sikit.
Macam itu juga aurat wanita,
Di bawa ke mana oleh badan bernyawa,
Ada pemerhati galak matanya,
Mencari ruang untuk 'meneroka',
Hati-hati dengan nafsu mereka,
Tolonglah wahai kaum hawa, tolong jaga,
Betapa mahalnya nilai diri anda.
Semahal-mahal kereta Ferrari,
Mahal lagi auratmu wahai ukhti,
Persembahkan untuk suamimu nanti,
Bukan kepada golongan ajnabi,
Barulah kau digelar Bidadari,
Insyallah duniawi dan ukhrawi.
"Wahai anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu pakaian untuk menutup aurat (keaiban) kamu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian taqwa ialah pakaian yang terbaik."
(Surah al-A'raf ayat 26)



pengajaran




Astaghfirullah!! Mayat Diseksa Selepas 3 Jam | Gambar di atas merupakan mayat seorang pemuda lelaki berumur 18 tahun yang meninggal dunia di salah sebuah hospital di Oman. Mayat ini digali semula daripada kuburnya selepas 3 jam dikebumikan di atas permintaan bapanya. Pemuda ini dikebumikan secara Islam dan pada hari yang sama beliau disahkan meninggal dunia oleh para doktor. Walaubagaimanapun, timbul keraguan pada bapanya tentang kesahihan punca kematian anaknya dan ingin membuat pengesahan semula.

Sanak saudara dan rakan-rakannya terkejut setelah melihat mayat pemuda ini. Pemuda ini kelihatan berubah sepenuhnya dalam tempoh hanya selepas tiga jam dikebumikan. Kulitnya bertukar menjadi kelabu seperti orang yang sangat tua, beserta beberapa kesan penderaan dan pukulan, dengan tulang-tulang tangan dan kaki yang telah patah, tulang-tulang rusuknya pecah dan menekan ke arah dalam badannya. Keseluruhan tubuh dan mukanya telah cedera. Matanya yang terbuka menggambarkan ketakutan dan kesakitan yang amat sangat. Kesan-kesan darah pada mayatnya menunjukkan seolah-olah beliau baru menjalani beberapa siksaan.

Setelah merujuk mayat pemuda itu kepada beberapa orang saintis Islam, mereka bersetuju bahawa kaitan yang terdekat tentang kejadian ini adalah tentang siksaan kubur yang dijanjikan oleh Allah swt yang telah diingatkan melalui hadis-hadis Rasulullah saw. Bapanya yang juga terkejut dengan kejadian itu mengakui bahawa anaknya berakhlak buruk, meninggalkan solat, menjalani kehidupan sosial yang bebas dan melakukan pelbagai jenis dosa. Setiap manusia yang mati pasti akan menjalani soal jawab di dalam kubur kecuali mereka yang Syahid pada jalan Allah swt seperti terkorban ketika menegakkan agama Islam. Ini merupakan ujian awal yang akan dilalui oleh setiap manusia sebelum Hari Kiamat.



Selepas kematian, roh seseorang yang mati akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya “Siapa Tuhan kamu ?” dan dia akan menjawab “Allah tuhan aku”. Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Islam agama aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Rasulullah saw diutuskan kepada aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Bagaimana kamu tahu ?” dia akan menjawab “Aku membaca kalam Allah (Al-Quran) dan mempercayainya” Kemudian akan kedengaran suara dari Syurga mengatakan “ Hambaku telah bercakap benar, baringkan dia di atas katil daripada Syurga dan bukakan pintu Syurga untuknya” Kemudian dia akan mendapat kebahagiaan dan mula merasai kenikmatan dari Syurga, dan kuburnya akan diluaskan seluas mata memandang.

Rasulullah saw bersabda tentang manusia yang berdosa. Selepas proses kematian selesai, rohnya akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya “Siapa Tuhan kamu ?” dan dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian akan kedengaran suara dari langit mengatakan “ Hambaku telah berdusta, masukkan dia ke dalam kotak yang diperbuat daripada api dan bukakan pintu Neraka untuknya” Kemudian dia akan merasa bahang daripada api neraka dan kuburnya akan sempitkan sehingga bersilang tulang-tulang rusuknya.

Dalam Hadis juga dinyatakan, bahawa malaikat dengan kejamnya akan menghukum orang-orang yang berdosa semasa ujian di dalam kubur dan siksaannya sangat menakutkan. Juga dimaklumkan bahawa Rasulullah saw memohon kepada Allah swt agar dilindungi daripada siksaan kubur dan menyuruh umatnya juga berbuat demikian.

Peristiwa pemuda berumur 18 tahun ini adalah sebagai peringatan kepada sesiapa yang mempercayainya dan hanyalah sebagai satu lagi cerita dongeng kepada sesiapa yang pintu hatinya ditutup oleh Allah swt. Mereka ini melihat tetapi tidak nampak, memasang telinga tetapi tidak dengar.